Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007



- H αγάπη αυτή - που είναι σχεδόν απελπισμός, όμως και απαλή πολύ- η αγάπη αυτή που χρωστάς να προσφέρεις προς το σκοινί σου, θα είναι τόσο κραταιά όσο κραταιό δείχνεται και το σκοινί για να σε βαστάξει. Έχω γνωριμία με τα άψυχα, γνωρίζω, είναι δόλια και ατιθάσευτα. Όμως γνωρίζω και πόσο ξέρουν να σου λένε το ευχαριστώ τους. Μόνο του το σκοινί ήταν στον Άδη νεκρό, ή δίχως λαλιά αν προτιμάς, και δίχως όραση. Φτάνεις εσύ; Ανασταίνεται και γίνεται λάλο.

- Θα το αγαπήσεις. Με αγάπη από σάρκα, σχεδόν. Κάθε πρωί, προτού ξεκινήσεις προπόνηση εκεί που είναι στημένο και κύματα απάνω του οι κραδασμοί, πήγαινε να του προσφέρεις ένα φίλημα. Πες του πως έχεις την ανάγκη του: να σε κρατήσει ωραία και να σου δωρίσει τη χάρη και νεύρο στους αρμούς. Και μόλις τελειώσεις, τίμησε το, απόθεσε του ευχαριστήσεις. Και τη νύχτα, εκεί που περιμένει συσπειρωμένο ακόμη στο κιβώτιο του, επισκέψου το, χάϊδεψε το. Και ν' ακουμπήσεις απαλά το μάγουλό σου πάνω στο δικό του.

Ζάν Ζενέ "Ο Σκοινοβάτης"

Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις

3 σχόλια:

Socrates Xenos είπε...

"...χείλι ανισόρροπο
ξέφτι σχοινί στην πιο επίσημη ακροβασία
μετρώ τα σταθμά που με κατάφεραν σπάσιμο βάρος..."

Σημύδες "μονόλογος διάλογος"

Ανώνυμος είπε...

Ας αφήσουμε για λιγο το σχοινί και ας πιασουμε , ας πουμε, το αυγολέμονο!
Χτυπάς με αγάπη τα αυγά ( μαρέγκα παρακαλώ) ρίχνεις στη συνέχεια τον ζωμό και ταυτόχρονα φιλάς το μείγμα καθώς ανακατέβεις (μυστικό της μαμας), μα ξεχνάς! το λεμόνι, που στέκεται εκεί απέναντι, απορημένο:, μα γιατί δεν με στίβει;
Κι ομως η σούπα σου τρώγεται! Γιατί;
Γιατί την φίλησες, την ευχαρίστησες γι αυτό που σε λίγο θα σου προσφέρει, θα σε χορτάσει αν μη τι αλλο, θα σε ζήσει. Συμπέρασμα συμφωνο προς τα του Ζενε: Η ζωοποιός δύναμη του φιλιού!!

skoinovatis είπε...

Σωκράτη καλημέρα, σήμερα αντί σχολίων, ο σκηνοβάτης θα κάνει κριτική μαγειρικής

"Αγαπητή treli rodia
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα συνηθίζεται το στίψιμο λεμονιών, για την παρασκευή αυγολέμονου.
Παρόλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω, η σκέψη σας είναι επαναστατική, ριζοσπαστική και συνάμα σουρεαλιστική.
Η επέκταση αυτή των απόψεων σας είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιθυμητή από την στιγμή που παύει η τυραννία του "μυστικό της μαμάς"
Η κύρια δυσκολία που αντιμετώπισα στην κατανόηση του εγχειρήματος σας, ήταν να κάνω αρκετά σαφή τα επιχειρήματα μου, χωρίς συγχρόνως το κάθε επιχείρημα να πάρει τη μορφή και την έκταση μικρής πραγματείας. Έτσι, παρά της αλλαγές και τις βελτιώσεις, προτίμησα να επωφεληθώ από τη βασική αρχή της "γευσηγνωσίας" που επιτρέπει να θίγονται κάποια ζητήματα υπαινικτικά και επιδιώκει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του σιτιζόμενου, ωθώντας τον σε παραπέρα αναζητήσεις και εμβαθύνσεις."
Ένα φιλί στην treli rodia
Την καλημέρα μου