Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Χρονικά των Μοτέλ

."ποτέ άλλοτε το μακριά δεν χύμηξε τόσο κοντά" Καίσαρ Βαγιέχο
Κάποτε πήγαινα παγάκια στη Νίνα Σιμόν. Ήταν πολύ καλή μαζί μου. Με φώναζε "Αγαπούλα μου". Εγώ της πήγαινα ένα μεγάλο γκρίζο δίσκο γεμάτο παγάκια για να βάζει στο ουίσκυ της.
Εκείνη έβγαζε την ξανθιά περούκα της και την πετούσε στο πάτωμα. Τα πραγματικά της μαλλιά ήταν κοντά κι έμοιαζε σαν κουρεμμένο μαύρο πρόβατο. Έβγαζε τις ψεύτικες βλεφαρίδες της και τις κολλούσε πάνω στον καθρέφτη. Τα βλέφαρα της ήταν μεγάλα, βαμμένα μπλε. Πάντα μου θύμιζαν μια Αιγύπτια βασίλισα που είχα δει στο National Geographic. Το δέρμα της υγρό, λαμποκοπούσε. Τύλιγε γύρω από το λαιμό ένα γαλάζιο προσόψι και έγερνε μπροστά να ξεκουράσει τα γόνατα και τους αγκώνες της. Ο ιδρώτας κυλούσε από το πρόσωπο της και πιτσιλούσε το τσιμεντένιο δάπεδο ανάμεσα στα πόδια της.
Συνήθιζε να κάνει φινάλε με το τραγούδι "Τζέννυ ο Πειρατής" του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Το κομμάτι εκείνο πάντα το τραγουδούσε με μια έντονη και διαπεραστική εκδικητικότητα, σαν να είχε γράψει η ίδια τους στίχους. Η εκτέλεση της σκόπευε κατευθείαν στο λαρύγγι των λευκών θαμώνων. Μετά σκόπευε την καρδιά. Μετά το κεφάλι. Θανάσιμος πυροβολισμός ήταν τις μέρες εκείνες η Νίνα Σιμόν.
Το τραγούδι που πραγματικά με σκότωνε ήταν το "You'd Be So Nice to Come Home To" . Κάθε φορά που το 'λεγε έμενα ακίνητος επί τόπου. Εκείνη την ώρα συνήθως βρισκόμουν ανάμεσα στα τραπέζια και μάζευα ποτήρια, ενώ εκείνη ξεκινούσε με το πιάνο αφήνοντας τη στοιχειωμένη φωνή της να ελίσσεται μέσα από τις συγχορδίες. Τότε το βλέμμα μου υψωνόταν μέχρι το πάλκο και έμενε εκεί ενώ ταυτόχρονα τα χέρια μου εξακολουθούσαν να εργάζονται.
Μια φορά, την ώρα που το έλεγε έριξα κατά λάθος ένα κηροπήγιο. Το λυωμένο κερί χύθηκε πάνω στο κοστούμι ενός επιχειρηματία. Με κάλεσαν αμέσως στο γραφείο του διευθυντή. Ο επιχειρηματίας βρισκόταν εκεί, πάνω στο παντελόνι του υπήρχε ένας μακρόστενος λεκές από κερί. Εκείνη τη νύχτα με απόλυσαν.
Έξω στο δρόμο ακουγόταν ακόμα η φωνή της να βγαίνει μέσα από τους τσιμεντένιους τοίχους: "Θα ήσουν ο Παράδεισος αν ερχόσουν".
28/9/'80
Σαν Φρανσίσκο, Καλ.
ΣΑΜ ΣΕΠΑΡΝΤ - Χρονικά των Μοτέλ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Αβραμίδης
εκδόσεις ΕΠΙΛΟΓΗ
NINA SIMONE (21/02/1933 - 21/04/2003)
Οι φωτογραφίες είναι από: